Noutăți

PrincipalăNoutăți
Noutăți

Lansarea Platformei „Dansează Românește” – O Nouă Vitrină Digitală pentru Patrimoniul Dansului Tradițional Românesc

Lansarea acestei platforme vine în întâmpinarea dorinței de a păstra și promova identitatea culturală a României într-o manieră inovatoare și atractivă pentru generațiile de astăzi.
Citește mai mult
Coreografi

Marinică Marian – Povestea unui Ambasador al Folclorului Românesc

Într-o lume în care tradițiile riscă să se piardă în tumultul modernității, există oameni care devin gardienii culturii naționale, păstrând vie esența identității noastre. Marinică Marian este unul dintre acești oameni.
Citește mai mult
Coreografi

Cătălin Tănăsuică: Promotor a Dansului Tradițional din Dobrogea

Cătălin Tănăsuică, coregraf de renume și specialist în dansurile tradiționale din Dobrogea. Povestea sa este una a pasiunii, a muncii dedicate și a dragostei pentru autenticitate.
Citește mai mult
Coreografi

Marius Lupu un tânăr ambasador al dansului popular românesc

În lumea vibrantă a folclorului românesc, Marius Lupu, un tânăr coregraf de doar 29 de ani din Piatra Neamț, se remarcă prin pasiune, talent și o dedicare excepțională pentru păstrarea și promovarea jocurilor tradiționale. Cu o carieră construită pe dragostea pentru dans, Marius a devenit un reper cultural, reușind să inspire și să educe generații întregi de tineri dansatori.
Citește mai mult
Istoria dansurilor populare

Cadâneasca

Cadâneasca este o horă tradițională românească cu influențe orientale, răspândită în Dobrogea și zonele subcarpatice din Muntenia și Oltenia. Cu un ritm asimetric de 9/16 și mișcări vioaie, dansul se remarcă prin eleganța și fluiditatea sa, amintind de jocurile cadânelor din harem. Se joacă în cerc sau în linii, cu dansatorii prinși de mâini sau de degetul mic, fiind acompaniat de instrumente tradiționale precum vioara și fluierul. Cadâneasca reflectă multiculturalitatea Dobrogei și rămâne o mărturie vie a patrimoniului folcloric românesc
Citește mai mult
Istoria dansurilor populare

Geampara

Geampara este un dans popular dobrogean cu ritm asimetric (7/16), influențe orientale și o energie vibrantă. Jucat în cerc sau linii, cu mișcări săltărețe și balansuri dinamice, simbolizează multiculturalitatea regiunii Dobrogea.
Citește mai mult