Marius Lupu un tânăr ambasador al dansului popular românesc

PrincipalăMarius Lupu un ...
Autor: Danseaza Romaneste
17 decembrie 2024
Coreografi

Marius Lupu un tânăr ambasador al dansului popular românesc

Marius Lupu – un tânăr ambasador al dansului popular românesc

În lumea vibrantă a folclorului românesc, Marius Lupu, un tânăr coregraf de doar 29 de ani din Piatra Neamț, se remarcă prin pasiune, talent și o dedicare excepțională pentru păstrarea și promovarea jocurilor tradiționale. Cu o carieră construită pe dragostea pentru dans, Marius a devenit un reper cultural, reușind să inspire și să educe generații întregi de tineri dansatori.


Drumul spre excelență

Marius Lupu este instructor-coregraf al Ansamblului Folcloric „Florile Tarcăului” din cadrul Școlii Gimnaziale „Iulia Hălăcescu” Tarcău, unde, din 2016, îndrumă cu măiestrie tinerii dansatori spre performanță. În paralel, din 2015, este dansator al renumitului Ansamblu „Floricică de la Munte”, parte a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” din Neamț, unde a desăvârșit și aprofundat tehnica dansurilor populare din zona Moldovei.

Educația sa artistică este impecabilă: în 2017, a absolvit cu nota maximă Școala Populară de Arte din cadrul Centrului „Carmen Saeculare”, iar în 2021 a obținut titlul de Referent de Specialitate Așezământ Cultural, certificat de Ministerul Culturii.


Premii și recunoaștere internațională

Talentul și dedicarea lui Marius Lupu au dus folclorul românesc pe scene internaționale. Printre realizările sale notabile se numără:

  • Trofeul Festivalului Internațional de Folclor din Sanremo, Italia (2018) obținut cu Ansamblul „Florile Tarcăului”,
  • Reprezentarea României la Parlamentul European din Bruxelles în 2018 și 2019, cu spectacole dedicate tradițiilor și obiceiurilor românești.

Instructor al generațiilor viitoare

De-a lungul celor 15 ani de activitate, Marius Lupu a format peste 50 de generații de dansatori, inspirându-i cu talentul și pasiunea sa. A coordonat ansambluri și clase de dans în numeroase instituții din județul Neamț:

  • Ansamblul „Plaiuri Nemțene” și „Plaiuri Nemțene Jr.” din Piatra Neamț,
  • Ansamblul „Fluierașii” din Tașca,
  • Clasele de dans popular și modern din școli precum „Nicolae Buleu”, Școala Nr. 2 din Piatra Neamț, Academia Piticilor din Roznov și multe altele.

Moștenirea jocurilor tradiționale

Marius Lupu își valorifică nu doar rolul de instructor, ci și cel de păstrător al tradițiilor locale. În cadrul Seminarului Coregrafic „Magia Dansului” din 2024, a avut onoarea de a preda câteva jocuri tradiționale din localitatea Gârcina, județul Neamț, aducând un omagiu Maestrului Gheorghe Rotariu, cunoscut sub numele de „Nae”.


O viziune pentru viitor

Marius Lupu este mai mult decât un coregraf – este un lider cultural și un adevărat ambasador al folclorului românesc. Energia sa, devotamentul pentru tradiție și dorința de a transmite mai departe moștenirea dansului popular sunt valori ce îl definesc.

„Iubesc ceea ce fac și cu siguranță, când viața va înceta, voi dansa cu îngerii!”Marius Lupu

Noutăți

Coreografi

Vlăduț Simulescu – între rigoare profesională și iubirea autentică pentru folclor

Vlăduț Simulescu este unul dintre acei oameni care nu doar predau dansul popular, ci îl trăiesc și îl transmit cu o energie profundă, autentică, din inimă. Cu o carieră construită cu migală și devotament, el reprezintă o voce puternică a noii generații de instructori și coregrafi români, un veritabil ambasador al folclorului pe scenă, în sălile de repetiții și în inimile elevilor săi.
Citește mai mult
Coreografi

Marcel Bela–Maestrul dansului popular românesc, mentorul generațiilor tinere și păstrătorul autenticității folclorice

Marcel Bela este mai mult decât un dansator și coregraf – este un povestitor al tradițiilor prin pași de dans, un artist care își trăiește întreaga viață prin ritmurile autentice ale folclorului românesc. Cu o carieră de peste trei decenii dedicate artei dansului popular, Marcel Bela a devenit un simbol al măiestriei, disciplinei și pasiunii, inspirând generații întregi să descopere frumusețea și profunzimea moștenirii noastre culturale.
Citește mai mult
Coreografi

Vasile Stoia–Arhitect al dansului popular românesc și mentorul generațiilor viitoare

Vasile Stoia este unul dintre cei mai respectați și influenți coregrafi ai generației sale, un om dedicat trup și suflet folclorului românesc. Cu o carieră de peste 30 de ani în domeniu, el a devenit un simbol al păstrării, promovării și inovației dansului tradițional.
Citește mai mult